Bijzondere foto-tentoonstelling naar aanleiding van documentaire Getekend in Westerbork

Bijzondere foto-tentoonstelling naar aanleiding van documentaire Getekend in Westerbork

De door Pia Media gemaakte en door Omroep MAX uitgezonden documentaire Getekend in Westerbork krijgt een vervolg in een bijzondere foto-tentoonstelling van Jaap Nijstad en Jopie Nijstad-Beumkes.  Zij maakten de foto's tijdens de opnamen van de documentaire in januari en februari 2013. 
In de documentaire wordt door kunsthistoricus Jaap Nijstad het verhaal verteld over tekenaar Leo Kok die destijds als gevangene het leven in Kamp Westerbork tekende.

Leo Kok

Leo Kok trouwt in Kamp Westerbork met zijn eerste liefde Kitty de Wijze, Jaaps moeder. Zij overleeft de concentratiekampen. Leo niet. 

Kitty kwam na de oorlog terug naar Nederland waar ze het grootste deel van Leo's werk terug kreeg via de familie Verwaayen uit Nijmegen. Leo had ze aan een bewaker gegeven om uit het kamp te smokkelen, voordat hij op transport werd gesteld. Na de oorlog hertrouwd Kitty met Hartog Nijstad. Hij is samen met Kitty een van de weinigen die de concentratiekampen overleefden. Ze krijgen een zoon: Jaap. Hij ontwikkelt zich tot een verdienstelijk tekenaar en wordt kunsthistoricus.

Geïntrigeerd door de geschiedenis van zijn moeders eerste echtgenoot schrijft Jaap Nijstad een boek getiteld ‘Getekend in Westerbork’.

Het bevat tekeningen van de grote liefde van zijn moeder: Leo Kok, de man, die Jaap nooit gekend heeft, maar wiens leven bepalend is geweest voor het gezin Nijstad. 

 

Tentoonstelling van bijna poëtische stilllevens

Jaap en Jopie Nijstad karakteriseren hun tentoonstelling in het begeleidende boekje als "een klein document naast de documentaire; een kleine vertelling naast het grote verhaal". Tijdens de filmopnamen van de documentaire in de concentratiekampen Westerbork, Theresiënstad, Auschwitz, Birkenau, Mauthausen en Ebensee -de kampen waar Leo Kok tijdens de oorlog verbleef- richtten Jaap & Jopie Nijstad hun fotocamera op de soms kleine details die, zoals ze zelf zeggen "zich losgemaakt lijken te hebben van de officiële geschiedenis". Het levert soms bijna poëtische stillevens op in locaties waarvan we nu weten welke verschrikkingen de gevangenen daar hebben moeten doorstaan. Meestal met de dood in de gaskamers als gevolg. 

Wat we willen zien of niet

"Op plekken van historische en emotionele betekenis wordt het kijken in belangrijke mate bepaald door wat we weten.(..)

Het silhouet van een paar magere winterse magere bomen aan de rand van het veldje waar ooit crematorium II van Auschwitz-Birkenau brandde, is ook niet meer dan een foto van een paar magere winterse bomen...het is wat we willen zien...of niet", aldus Nijstad & Beumkes.
 

Synagoge Lochem

De foto-tentoonstelling wordt gehouden van 15 juli t/m 13 augustus 2017 in de Synagoge van Lochem, die hiervoor voor het publiek geopend is op de woensdag-, zaterdag- en zondagmiddagen van 14-17 uur. De toegang is € 10. Adres: Westerwal 6, 7241BC-Lochem

Het is de bedoeling dat de tentoonstelling hierna het land in gaat ondere andere naar scholen van het basis-en voortgezet onderwijs.

 

Documentaire

De documentaire Getekend in Westerbork is te bekijken door op onderstaande foto te klikken

 

<< Terug naar het overzicht