Korea veteraan kolonel Schreuders (93) overleden

Korea veteraan kolonel Schreuders (93) overleden

Bij het maken van de documentaire ‘De laatste patrouille’ maak ik kennis met de Kolonel b.d. Leendert Cornelis Schreuders, voorzitter van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS). Als ik aanbel bij zijn woning , gaat de voordeur met een grote zwaai open. Voor mij staat een grijzende heer. Met een uitstraling zoals ik die vaker heb gezien bij ontmoetingen met veteranen: een vriendelijke, doch onverschrokken blik in de ogen, de rug gerecht en gastvrij. Binnen wacht mij koffie en zelfgebakken taart!

Korea veteraan

Ik spreek met de kolonel over zijn ervaringen in Korea. Hij maakte die oorlog mee, in al zijn verschrikkingen. Een oorlog die in 1950 begon en waarin in juli 1953 de wapenstilstand werd getekend. Wij werden vrienden en de kolonel werd onze adviseur voor de documentaire  ‘De laatste patrouille’.

Enkele dagen geleden ontvingen wij het bericht van het overlijden van de kolonel. Hij  werd 93 jaar. De kolonel blijft in mijn herinnering als de man die, terugblikkend op zijn deelname aan de strijd in Korea, in onze documentaire de volgende woorden sprak: “ Zuid Korea is inmiddels een democratisch land. Het heeft zich geweldig ontwikkeld en kan zich qua industrie vergelijken met Europese landen. De mensen hebben een behoorlijk inkomen, ze hebben een comfortabel leven, armoede is er nauwelijks. En dan ga je naar het Noorden kijken, dan is daar een dictatoriaal regiem met concentratiekampen. Elk jaar overlijden daar mensen aan de honger, duizenden mensen!  En waarom: omdat een groot deel van het budget wordt gebruikt voor oorlogs- voorbereiding en verdere uitbouw van hun leger. Dus in plaats van voeding voor hun mensen, gebruiken ze het geld om hun leger uit te breiden. De bevolking durft niets te zeggen, ze hoeven hun mond maar open te doen over dat wat hun dwars zit en ze zitten in een concentratiekamp. Nou, dan kun je zeggen, het was het waard om daar te gaan vechten. En als het weer zou moeten en ik was jong genoeg, dan ging ik weer.”

Documentaire Korea oorlog

Op zondag 25 juni a.s. wordt bij Omroep ONS een Pia Media-documentaire uitgezonden over de Korea oorlog, waarin kolonel Schreuders aan het woord komt. Een laatste eerbetoon aan een dappere strijder. Moge hij rusten in vrede.

Pia van der Molen
documentairemaker

 

<< Terug naar het overzicht