In memoriam Korea-veteraan sergeant Will Klems

In memoriam Korea-veteraan sergeant Will Klems

Bij het maken van de documentaire De Laatste Patrouille maak ik voor de eerste keer kennis met sergeant Will Klems. Nog voor ik kan aanbellen, gaat de voordeur met een grote zwaai open. Voor mij staat een ‘Indisch man’, een KNIL-er. Met een uitstraling zoals ik die al vaker heb gezien tijdens mijn ontmoetingen met veteranen: een vriendelijke, doch onverschrokken blik in de ogen, de rug gerecht en gastvrij. Een kopje koffie en zelf gebakken appeltaart.

Korea-oorlog

Ik spreek met Klems over zijn ervaringen in Korea. Hij maakte die oorlog mee in al zijn verschrikkingen. Drie aanvallen op Nudea. Op adem komen in het Julianakamp. En weer terug naar de gruwelijkheden van het front. Pelotonscommandant bij een plotselinge aanval op Stinky Hill.

Klems: “Stinky Hill was bezet geweest door Amerikanen en overvallen door Chinezen. En wij hebben toen de heuvel 340 heroverd. Wat we aantroffen was verschrikkelijk. Een slachting onder de Amerikanen. Ik heb toen gesneuvelden en gewonden naar de bunker van onze commando-post gebracht. Er waren ongeveer 28 man over.”  Eenmaal in de bunker worden Klems en zijn groep plotseling aangevallen en omsingeld door een grote groep Chinezen. Om de vijand beter te kunnen bevechten vraagt hij VT-vuur aan. Klems: “Toen wij dat vuur aanvroegen zeiden ze dat we terug moesten komen. En dat wilde ik niet. Ik zei: dat doe ik niet. Daar ben ik geen militair voor. Want dan moest ik al die gesneuvelden die daar lagen achter laten? Nee. Dat nooit. Want samen zijn we gekomen en samen gaan we terug.”

Kameraden

Sergeant Klems had geen knellende regels of ondoordachte opdrachten nodig. Van wie dan ook. Soms moet je die negeren voor een hoger doel. Hij wist waar het in het heetst van de strijd echt op aan komt: het volgen van je geweten, je leven voor elkaar over hebben. Kameraden trouw tot in de dood.

Ik herinner en dank sergeant Klems voor zijn moed en wijze levenslessen. Moge hij rusten in vrede.

Pia van der MolenReageren kan hier>>


 

<< Terug naar het overzicht