Video Het Verhaal Bewaard

Video Het Verhaal Bewaard

Voor de website van de Oorlogsgravenstichting heeft Pia Media video-verhalen gemaakt met getuigenissen van en over oorlogslachtoffers. Dit website-onderdeel van oral history op video is een initiatief van Pia Media en moet bijdragen aan een beter inzicht van met name jongeren in de geschiedenis van en na de Tweede Wereldoorlog.

Het project over levensverhalen van oorlogslachtoffers roept mensen op om foto's, verhalen en andere gegevens over individuele oorlogsslachtoffers op de website van de Oorlogsgravenstichting te plaatsen. Zo krijgen de namen in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting een gezicht. Zo wordt hun verhaal bewaard.

Eerste video-verhaal 

Het eerste verhaal op video voor de website van de Oorlogsgravenstichting wordt verteld door Paul Hadewegg Scheffer. Twee van zijn ooms zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen in Thailand als dwangarbeider bij de aanleg van de beruchte Birma Spoorweg. Paul, die naar een van deze ooms vernoemd is, heeft tijdens een pelgrimsreis van de Oorlogsgravenstichting hun graven op het ereveld Kanchanaburi in Thailand voor het eerst bezocht.
Op het ereveld Kanchanaburi liggen 5084 slachtoffers van de Japanse terreur tijdens de Tweede Wereldoorlog begraven. Daaronder 1896 Nederlanders.
In totaal zijn bij de aanleg van de Birma Spoorweg ca. 100.000 geïnterneerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders gestorven.

U kunt de video van Paul Hadewegg Scheffer hier >> bekijken

<< Terug naar het overzicht