De Bosnische burgeroorlog (1992-1995) is een van de oorlogen in Joegoslavië die uitbraken als gevolg van het uiteenvallen van de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië. De oorlog ontstond toen Bosnië en Herzegovina zich in 1992 onafhankelijk verklaarde. Als gevolg van de oorlog in Bosnië en Herzegovina breidde de VN-Veiligheidsraad het mandaat van de vredesmacht UNPROFOR, die tot dan toe actief was geweest in Kroatië, in juni 1992 uit naar Bosnië en Herzegovina. UNPROFOR kon, niet voorkomen dat de strijd doorging. 

De Bosnische Serviërs hebben zich gedurende de burgeroorlog vergrepen aan etnische zuiveringen in heel Bosnië-Herzegovina. Met name in steden als Srebrenica en Prijedor werden Bosniakken, voornamelijk moslims, door de Bosnische-Serviërs op brutale wijze vermoord, verkracht en verdreven. De val van de enclave Srebrenica op 11 juli 1995, die onder leiding van de Nederlandse Dutchbat stond, is sindsdien wereldnieuws geworden. Op deze dag werden meer dan 7000 Bosniakken vermoord. (Bron: Wikipedia)


Oorlogsverhaal Raviv van Renssen

Oorlogsverhaal Raviv van Renssen

Raviv van Renssen was blauwhelm en diende bij het VN-Dutchbat tijdens de Joegoslavië-oorlog. Hij is in de enclave Srebrenica in Bosnië op 8 juli 1995 door vijandelijk vuur van de toenmalige moslim-republiek om het leven gekomen. Raviv van Renssen was boordschutter en had volgens schema op verlof in Nederland moeten zijn toen hij in het zuidelijk...

Lees verder