In Nederland zijn 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna zoals in Nederlands-Indië en bij recente vredesmissies. 
In Duitse concentratiekampen stierven alleen al ruim 100.000 Nederlanders. De meeste van hen haar waren joden.

Nazi Duitsland kende vele concentratiekampen met beruchte namen als Bergen Belsen, Sachenhausen, Auschwitz, Treblinka en Mauthausen. Het Derde Rijk onder leiding van Adolf Hitler telde in totaal 1600 concentratiekampen. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er tussen de 5,1 en 6 miljoen Europese Joden vermoord. De moorden vonden grotendeels plaats in vernietigingskampen in gaskamers en bij massa-executies.


 

Oorlogsverhaal Alida Fles-Vos

Oorlogsverhaal Alida Fles-Vos

Op 20 juni 1943 wordt er bij het gezin Vos op de deur gebonst in hun woning aan de Camperstraat in Amsterdam. Via de Hollandse Schouwburg worden ze afgevoerd naar Kamp Westerbork. Alida is dan 10 jaar. Aan het verblijf van het gezin in Westerbork komt een eind. Op 19 mei 1944 vertrekt een transport van joden uit Westerbork naar Bergen Belsen....

Lees verder