Nederlands-Indië was een Nederlandse kolonie toen de Tweede Wereldoorlog ook in Azië uitbrak. Op 27 februari 1942 werd de geallieerde vloot, waaronder Nederlandse oorlogsschepen onder leiding van Karel Doorman, door de Japanners verslagen tijdens de Slag in de Javazee. Daarna landden Japanse troepen op Java. Op 8 maart gaf Nederlands-Indië zich over.
De krijgsgevangenen werden naar Japanse concentratie-kampen in Zuid-Oost Azië gestuurd. Naast tienduizenden Indonesiërs kwamen in de Jappenkampen ca. 30.000 Nederlandse en andere Europese burgers om.

Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 brak er in Indonesië een onafhankelijheidsoorlog uit, die vele duizenden het leven kosten. Aan Nederlandse zijde verloren 5600 militairen het leven en stierven naar schatting 20.000 Nederlandse burgers als gevolg van de geweldadigheden door de Indonesische vrijheidstijders gedurende de zogenaamde bersiap-periode (1945-1948).


Oorlogsverhaal over de Bersiap

Oorlogsverhaal over de Bersiap

Tussen 1942 en 1945 werden 132.000 Nederlandse burgers opgesloten in de Japanse concentratiekampen in Nederlands-Indië. Ze leefden daar onder erbarmelijke omstandigheden en waren onderworpen aan de willekeur en wreedheid van de Japanse bezetter. Naar schatting 16.000 landgenoten overleefden het niet. Na de bevrijding in augustus 1945 werden de...

Lees verder

Oorlogsverhaal Abraham Bollegraf

Oorlogsverhaal Abraham Bollegraf

Abraham Bollegraf wordt geboren op 23 september 1875 in de Groningse  gemeente Winschoten. Als hij 19 jaar is vertrekt hij naar Nederlands-Indië. Daar verdient hij zijn brood als eigenaar van een aantal toko's (kleine winkels). Hij trouwt, krijgt kinderen en kleinkinderen. Maar aan het vredige Indische leven onder de tropenzon van de familie Bol...

Lees verder

Oorlogsverhaal Roos Engelenburg

Oorlogsverhaal Roos Engelenburg

Aan de rand  van het dorpje Ngadireso op Java stond destijds het huis van de familie Engelenburg. Ook zij bleven niet gespaard tijdens de bersiap periode (1945-1947). Zes van de zeven kinderen en hun moeder werden door de pemoeda's vermoord." Roos Engelenburg, toen 13 jaar, is de enige die de dans ontsprongen is. Tijdens de moord op haar moeder,...

Lees verder

Oorlogsverhaal Antoni Grollé

Oorlogsverhaal Antoni Grollé

Antoni Grollé was sergeant machinist bij de Koninklijke Marina in Nederlands Indië. Hij was een van de bemanningsleden van Hr. Ms. De Ruyter, die omkwam tijdens de Slag in De Javazee op 27 februari 1942, toen de Japanners de De Ruyter tot zinken brachten.

Lees verder

Oorlogsverhaal Johannes Horn

Oorlogsverhaal Johannes Horn

Johannes Horn leefde met zijn vrouw en twee jonge kinderen in Nederlands-Indië. Hij was sergeant Infanterie bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Hij werd krijgsgevangen gemaakt toen de Japanners in 1942 Nederlands-Indië bezetten. Hij werd per schip op transport gesteld naar Japan. In Japan is hij op de trein gezet naar Tokio, maa...

Lees verder

Oorlogsverhaal Leo Kuijpers

Oorlogsverhaal Leo Kuijpers

Soldaat Leo Kuijpers vertrekt met een patrouille van 7 man op 15 december 1947 de binnenlanden van Zuid Sumatra in. Ze worden gevangen genomen door een groep opstandelingen. Daarna worden ze overgedragen aan het TNI, het Indonesische leger. Door hen worden ze uiteindelijk vermoord. Hun lijken worden in de rivier gegooid.

Lees verder

Oorlogsverhaal Ineke van Oers-Moormann

Oorlogsverhaal Ineke van Oers-Moormann

Ineke van Oers-Moormann heeft haar moeder Marie Moormann-Vlaanderen, haar broertje Clemens en haar beste vriendin Tineke Boogaard verloren tijdens de Bersiap-periode. Zij werden door pemoeda's (Indonesische opstandelingen) vermoord in het dorpje Watesbelung in de bergen bij Malang(Oost-Java).

Lees verder

Oorlogsverhaal Willem Frederik Ritmeester

Oorlogsverhaal Willem Frederik Ritmeester

Willem Frederik Ritmeester wordt na de Japanse bezetting op transport gesteld naar Bandoeng op het eiland Java Hij komt als 60-jarige man terecht in het Jappenkamp kamp Baros. Daar overlijdt hij.

Lees verder

Oorlogsverhaal Rinco van der Baan

Oorlogsverhaal Rinco van der Baan

Op het Nederlands ereveld op Java  Leuwigajah ligt  het graf van Rinco van der Baan. Rinco van der Baan is de vader van Betty, de echtgenote van Henk Horn. Hij is de schoonvader van Henk Horn en grootvader van Kees. 

Lees verder