Ambulance

Ambulance

'Wat doen mensen met het leven en wat doet het leven met mensen' was de centrale vraag die aan de orde kwam in Ambulance, een van de eerste reality programma's op de Nederlandse televisie en uitgezonden door de KRO. Met realistische reconstructies van ongevallen en de verhalen van betrokkenen zien we hoe een ongeval levens verandert.

 


 

De formule

Ambulance is het eerste echte reality reportage-programma op de Nederlandse televisie. In deze langlopende tv-serie komen worden waar gebeurde ongevallen gereconstrueerd met echte filmbeelden, foto's, nagespeelde scènes, en ooggetuige-verslagen van slachtoffers, omstanders, betrokkenen, ambulancebroeders, artsen,  ziekenhuispersoneel, en andere hulpverleners en familieleden die een essentiële rol hebben gespeeld bij de nasleep van het ongeval. Het ongeval en de reddingsoperatie en ook wat er nadien in iemands leven is veranderd zijn de centrale thema's van dit realty-programma.
Michiel Praal bedacht deze tv-formule een aantal jaren nadat hij zelf diep getroffen werd door de gevolgen van een auto-ongeluk waarbij zijn toenmalige vrouw Ansje Kremer betrokken was en waaraan zij na een week in coma overleed. Ook hij stond toen voor de vraag "Wat doen mensen met het leven en wat doet het leven met mensen". Hem inspireerde het in ieder geval ook tot het bedenken en maken van de tv-serie Ambulance.

Zender

De serie Ambulance is in afleveringen van 50 en 25 minuten gedurende 6 seizoenen door de KRO met succes uitgezonden. Een ander reality serie, Dossier Alarm, ook van de hand van Michiel Praal, is een afgeleide van Ambulance en werd gedurende 3 jaar uitgezonden door SBS6.

<< Terug naar het overzicht