Het Nationale Verkeersexamen

Het Nationale Verkeersexamen

In een rechtstreeks avondvullend tv-programma 6 kandidaten 'live' het echte, officiële verkeersexamen laten doen. Zowel theorie als praktijk. Dit in samenwerking met het CBR en ANWB gemaakte programma komt uit de koker van Michiel Praal en is ook door hem voor IDTV gedurende 5 jaar met veel succes en hoge kijkcijfers geproduceerd.

 


 

De formule

Het Nationale Verkeersexamen is de ultieme verkeerstest op televisie. Vier bekende Nederlanders zonder rijbewijs doen, in een groot 'live'-programma op de televisie voor het oog van de camera's en een televisiestudio vol enthousiaste fans van verschillende achtergronden en beroepen, allereerst het officiële CBR theorie-examen.
Er moeten 50 mulitple-choice vragen beantwoorden in 5 ronden van 10 vragen elk. De kijkers thuis kunnen ook rechtstreeks via SMS de vragen beantwoorden en zo hun kennis van de verkeersregels testen. Na de uitzending krijgt iedere deelnemer thuis zijn individuele score per SMS opgestuurd.
De kandidaten in de studio krijgen 'live' van het CBR te horen of ze voor hun theorie geslaagd zijn, en of ze daarna 'live' mogen afrijden voor het praktijkexamen. Dit alles geschiedt onder leiding en toezicht van officële verkeersexaminatoren, die hiervoor speciaal toesteming hebben gekregen van het Ministerie van Verkeer.

Zender

Het Nationale Verkeersexamen is een avondvullend prime-time tv-programma dat door SBS6 elk jaar op Paaszondag is uitgezonden. Het eerste deel met het theorie-examen van Bekende Nederlanders duurt anderhalf uur. Het tweede deel met het praktijkexamen wordt na Hart van Nederland uitgezonden en duurt 45 minuten. De formule is ook in een eigen versie in Duitsland uitgezonden.

<< Terug naar het overzicht