Kamp Amersfoort, getuigenissen van overlevenden

Kamp Amersfoort, getuigenissen van overlevenden

Het concentratiekamp Amersfoort is door de Duitse bezetter gebruikt van 1941 tot 1945. In deze Pia Media documentaire wordt aan de hand van getuigenissen van overlevenden en nabestaanden een huiveringwekkend beeld geschetst van een wrede gemeenschap, waar verwaarlozing, mishandeling, moord en vooral honger deel uitmaakten van het leven van alle dag.

 

 


Inhoud documentaire

In de documentaire komen vijf ex-gevangenen en de zoon van de kok van Kamp Amersfoort aan het woord. Ze vertellen over de ontberingen en de vernederingen die zij in het kamp hebben moeten ondergaan en hoe zij in staat geweest zijn deze hel te overleven. Het zijn authentieke en aangrijpende ervaringen uit het dagelijks leven van hun gevangenschap. Honger is daarbij van cruciale betekenis. En het moeten ondergaan van vernederingen en martelingen door de Duitsers op de dagelijkse appèls op de binnenplaats en in de prikkeldraadkooi, die de gevangenen de symbolische bijnaam 'De Rozentuin' hebben gegeven.

Executies

Er wordt ook verteld over mensonterende en wrede executies op de 350 meter lange schietbaan vlak buiten het kamp. Toch was er ook sprake van onverzettelijkheid, kameraadschap en zelfs ondergronds verzet in het kamp, waardoor een aantal ten dode opgeschreven gevangenen gered zijn. De rol van Rode Kruis verpleegster Loes van Overeem is hierbij bepalend geweest.

Onthulling straatnaam

De film doet tevens verslag van de onthulling van het bord van de straat die, nu 63 jaar na de bevrijding, naar de 'witte engel' van Kamp Amersfoort is genoemd: de Loes van Overeemlaan, en eindigt met de kranslegging door twee hoofdpersonen uit de documentaire bij het herdenkings-monument dat tegenwoordig aan het eind van de voormalige schietbaan staat. Het wordt De Stenen Man genoemd en beeldt een gevangene uit die voor het vuurpeleton staat.

Documentaire zien: klik op fotoKamp Amersfoort


Holocaustcentrum Yad Vashem

De documentaire Kamp Amersfoort, getuigenissen van overlevenden' is eind 2009 opgenomen in de collectie van het Holocaustcentrum Yad Vashem in Jeruzalem en is zo ook voor een internationaal publiek toegankelijk geworden. Voor meer informatie klik hier >>


Meer-camera registratie herdenking

Naast de documentaire vervaardigde Pia Media een integrale meer-cameraregistratie van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 19 april, de dag van de bevrijding van Kamp Amersfoort


Videoclip

Pia Media maakte ook een videoclip. Daarin een visuele impressie van de vertwijfeling en de hoop in Kamp Amersfoort op de muziek van het Quando Corpus uit het Stabat Mater van Pergolesi.

Videoclip zien: klik op fotoKamp Amersfoort


Bestellen DVD

DVD-copieën van de documenataire kunnen worden besteld bij:

De Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Loes van Overeemlaan 19
3832 RZ-Leusden
info@kampamersfoort.nl
Tel: +31(0)33-4613129
De DVD kost Euro 10,-

Uitgebreide informatie over de geschiedenis van dit concentratiekamp vindt u op www.kampamersfoort.nl

<< Terug naar het overzicht